DINING ROOM IN ENTRY- ECLECTIC AND ELEGANT

This dream client was overwhelmed and frustrated with the lack of flow in her multi generational household. She has a 10 year old son which brings many other children into the home at times, but was also a caretaker to her father in law now living in her home too. She also entertained quite often- bringing guests for drop in visits. Obviously she needed help designing functional spaces for all these needs.  We came up with a unique solution to this design dilemma- Flip flop the dining room and family room, meaning = dining room will now be in the front of the home. This isn't anything new, however still isn't as common nowadays. It was the perfect solution. In addition, my client is an avid art lover and vintage store shopper her amazing finds and art pieces were used all through out.

UPDATE- This project was featured on Houzz. Read that article here!

On to the good stuff! The befores: 

Former Living Room

Former Living Room

After

After

Opposite wall 

Opposite wall 

After- 

After- 

Former Dining Area

Former Dining Area

After the switch!

Former Dining Space

Former Dining Space

Former under utilized space

Former under utilized space

As you can see my client was in the middle of editing and organizing, "spring cleaning"- They love color and there were few heirloom pieces that I had to design around. As well as making sure her father in laws music collection had a space, and make these kid friendly. The dining table seats 10 so I had to make sure that the switch into the front living room was even viable. Exact measurements here were crucial to this project since we had limited amount of space. Here is a basic space plan to be sure there would be, to allow for comfortable foot traffic flow from the front entry through the dining space and into the family room and enough seating for 10 with the pieces we wanted. 

Space plan DR.JPG

Here is a preliminary rendering:

Rendering of the family room:

I made the fireplace and shelving the focal point here as well as divided the long room by turning the sofa to face this. Light was a big issue in this room- Installing 2 sconces and a sputnik chandelier versus recessed cans just made more sense for this family. These sconces add not only much needed light but also interest. 

A treasured piano was one of the pieces that had to stay so I moved that over to the opposite wall of the fireplace, a chair and side table define this as a separate space making this room seem bigger and adding extra seating. Now it's a space for anyone wanting to read quietly or play some tunes!

So that completes this switch! I'm so happy with how things turned out, eclectic, elegant, and colorful. My client and family is thrilled. Mission accomplished. Happy Day! :)